Arestarea Preventiva – Analiza Situatiei Personale

By , February 1, 2017

Nota practica de Razvan Stan, ian 2017

In cuprinsul aliniatului 2 al articolului 223 din Codul de procedura penala se prevede ca masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata doar dupa o evaluare a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia.”

Cu alte cuvinte subzista obligatia judecatorului de face o analiza temeinica a pesoanei inculpatului.

Mai mult decat atat, practica CEDO impune in toate cazurile ca instantele sa identifice cat mai exact situatia persoanei propuse spre arestare in analiza optiunii sale.

Din nefericire, in cazul instantelor nationale lucrurile stau, de cele mai multe ori, complet diferit, si ma refer la cazurile cand sunt prezentanti pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva, trei sau mai multi inculpati din aceeasi cauza.

Intervine in acest caz, o practica total gresita, si anume analiza situatiei personale dispare cu desavarsire, locul ei fiind luat de o analiza globala a situatiei inculpatiilor – grup infractional, chiar daca aceasta infractiune prevazuta si pedepsita de art. 367 Noul Cod penal nu este retinuta in sarcina lor.

In aceasta situatie, m-am aflat acum cativa ani, cand aparam in calitate de avocat, pe unul din cei sapte inculpati, cercetati pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in asigurari, cu un prejudiciu de aproximativ 290.000 euro, fara a li se retine si art. 367 Noul Cod penal.

Concret, instantele de judecata, care s-au pronuntat pe emiterea mandatului de arestare preventiva, pe contestatia si pe prelungirea acestuia, iar ulterior pe cererile de inlocuire a masurii preventive, analizau global situatia inculpatiilor si nu individual astfel cum impune alin. (2) al art. 223 din Codul de procedura penala.

Dupa aproximativ sase luni de arest preventiv ale clientului meu (un tanar de 23 ani, fara antecedente penale), am facut pentru prima oara un exercitiu, si anume nu am mai contestat masura in ziua pronuntarii prelungirii masurii arestului preventiv, ci am facut-o a doua zi, termenul legal fiind de 48 de ore – art. 204 Noul cod penal.

Astfel, clientul meu a avut posibilitatea sa apara singur in fata Curtii de Apel Bucuresti, contestatia celorlalti coinculpati judecandu-se cu o zi inainte.

Fiind singur in boxa acuzatilor, a avut parte de o analiza obiectiva a situatiei personale, analiza ce a condus la admiterea contestatiei si inlocuirea arestului preventiv cu masura controlului judiciar.

PS – Ceilalati coinculpati au parasit arestul dupa alte sase luni zile.

Articles from the same categories

Adrian Iordache citat in Pagina de Media

Conferinta “Challenges in the Online: Copyright and Privacy”, organizata in 16 noiembrie 2018 de catre EMEA Conferences in parteneriat cu [..]

By , November 21, 2018

New Publication: The Aviation Law Review 2018

The Team is absolutely thrilled to contribute to be inducted in The Law Reviews Expert Panel for 2018 with the first-ever chapter dedicated to [..]

By , September 25, 2018

GDPR sau cum mi-am petrecut sfarsitul lumii

Pentru ca nu riscam sa fim pusi pe liste negre de catre cititori care au auzit ad nauseam dezbateri juridice in perioada asta despre protectia [..]

By , May 24, 2018

Top stories from our network